Kohti tulevaisuutta tässä ja nyt

TYTTI-koulutushanke kutsuu lukio-opettajia ja opinto-ohjaajia mukaan kartuttamaan omia valmiuksia lukiolaisten työelämätaitojen kasvattamiseen. Koulutus linkittyy suoraan nykyiseen ja valmisteilla olevaan lukion opetussuunnitelmaan.

Usein tämän päivän nuorten tulevaisuudesta maalataan kuvaa, että he ovat työelämässä vielä 2060-luvulla ja ettemme tiedä, millaisia valmiuksia heillä silloin pitää olla. Maailman muutosvauhti työelämän mukaan lukien tuntuu pyörryttävälle. Kuitenkin tulevaisuuden siemenet ovat tässä päivässä. Inhimilliset valmiudet, joista tulevaisuuden työelämäosaaminen ja laajemmin ajateltuna elämäosaaminen rakentuvat, ovat perustaitoja ja niiden variaatioita. Tulevaisuuden työelämäosaaminen on suurelta osin asennetta, valmiutta, tahtoa ja motivaatiota oppia yhdessä muiden kanssa.

tyttihankkeen banneri

Opiskelijoiden motivaatio ja opiskelutaidot ovat viime vuosina puhuttaneet lukio-opettajia ja ohjaajia. Kyky ottaa ote omiin opintoihin vaatii innostusta ja sisältä nousevaa pyrkimystä kohti tavoitteita. Oman innon ja tavoitteiden löytäminen on usein pitkä tie eikä tämä maailmanaika tee suunnan löytämistä helpoksi. Työelämätaitojen ydin on opiskelutaidoissa: yritteliäisyys, kyky oppia virheistä, rohkeus tehdä jotain uutta, itsensä johtaminen ja toimeen tarttuminen. Näiden vahviestuessa kasvaa myös itsetuntemus ja itseluottamus. Jokainen on hyvä monessa asiassa. Laaja-alaisten taitojen tiellä etenemiseen nuori kaipaa niin esikuvia kuin aikuisten rohkaisua.

Työelämätaitoihin liittyy mielikuvia, käsityksiä, asenteita, tietoa ja tiedon puutetta. Millainen on hyvä työhakemus? Voiko lukiolainen ryhtyä kokoamaan omaa CV:tä ja millainen olisi hyvä?  Onko järkeä käyttää aikaa kielten opiskeluun tai matematiikkaan, kun ihanneammatissani ei niitä kovin paljoa tarvita? Kannattaako tehdä vapaaehtoistyötä? Monet omaa tulevaisuutta ja työelämää koskevat ajatukset ovat vielä niin hahmottomia, ettei niistä osaa edes muotoilla kysymyksiä. TYTTI kokoaa virikkeitä, johdantoja ja tietoutta näihin kysymyksiin.

TYTTI-koulutushankkeessa opettajat ja opinto-ohjaajat saavat sekä eväitä lukiolaisten työelämätaitojen opettamiseen että omakohtaisen kokemuksen näiden taitojen oppimisesta. Tutustu koulutusohjelman esittelysivuun.

Koulutus toteutetaan lukuvuonna 2019-2020 ja sitä koordinoi Otavia (aiemmin tunnettu nimellä Otavan Opisto). Koulutuksen laajuus on 4 op ja siihen kuuluu lähikoulutusta ja etäsessioita, videoita, työkaluja omiin kokeiluihin työssä, jakamista ja reflektiota. Pääosin koulutus etenee oman työn rinnalla, kokonaisia lähikoulutuspäiviä on kolme (verkkoryhmällä pienempiin osiin jaettuna). Lisäksi järjestetään yhteinen lopputapahtuma.

Koulutuksen toteuttajatiimissä on vahva työelämän arjen edustus, sillä mukana on henkilöstöalan ammattilaisilta niin julkis- kuin yksityissektorilta. Nuoren tietä koulutusputkesta työelämään kirkastavat kokemusasiantutijat, juuri työelämään siirtyneet nuoret. Tulevaisuushorisonttia avataan tulevaisuudentutkimuksen osaajien ja eDelphi-menetelmän avulla. Lisäksi hyödynnetään verkostokumppaneiden voimia. Koulutuksen työkalupakki täydentyy koko lukuvuoden ajan videoilla, joiden avulla opettajat ja ohjaajat voivat käsitellä työelämätaitoja omien opiskelijoidensa kanssa. Tutustu tarkemmin kouluttajiin ja taustajoukkoihin yhteystietosivulla.

Ilmoittautuminen on auki syyskuun loppuun saakka tai kunnes koulutusryhmät täyttyvät. Koulutuksessa on tilaa noin 60:lle osallistujalle ja koulutuspaikoista on nyt varattu reilu kolmannes. Ensisijaisesti koulutuksia suunnataan kaakkoisen  ja eteläisen Suomen alueelle kouluttajien sijainnin ja käytettävissä olevan matkabudjetin vuoksi. Verkkoryhmän avulla laajennamme koulutuksen maantieteellistä tavoitettavuutta.

Voit ilmoittaa omalta seudultasi tai lukiostasi nimetyt henkilöt tai alustavasti osallistujien määrän ja tarkentaa nimet syksyllä. Koulutus soveltuu hyvin ryhmänohjaajille ja lukion kehittäjäopettajille sekä yrittäjyysopintojen tai tiimijaksojen vetäjille.

Ilmoittautumislomake!

ilmoittaudu

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta. Koulutus on maksutonta, mutta sijaiskuluja sekä muita koulutuksen osallistumiseen liittyviä kustannuksia ei korvata.

Tietoa kirjoittajasta

Anne Rongas

Oppimisen, oppimisverkostojen ja avoimuuden asialla. Luovien asioitten ja luonnossa olemisen harrastaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s